сряда, 27 юни 2012 г.

"Светът без нас" - Алан Уайзман

Винаги съм делял книгите на три типа:
1. Книги на професията- това са речници, справочници, учебници, статии, техническа и софтуерна литература, енциклопедии и т.н., които са тясно свързани с професионалното развитие и кариерата на всеки. За тях ревюта не се правят, а и няма нужда.
2. Книги на любопитсвото - предимно нехудожествена популярна литература, която чета поради огромното ми любопитство към дадени теми. Като еволюция, астрофизика, икономика, политика, физика, химия. Могат да бъдат и исторически книги или романи за даден регион, към който проявявам интерес.
3. Книги за удоволствие - предимно художествена литература, която чета за удоволствие (духовно,  интелектуално, плажно или каквото и да е удоволствие)

Като се замисля, за какво ви ги казвам тия неща? :О

Както и да е.

"Светът без нас" на Алан Уайзман е от втория тип книги. За нея авторът получава наградата за "Най-добро американско научно произведение" за 2006 и напълно я заслужава, защото действително е хвърлил много труд по нея. Запитал се е до десетки специалисти и е написал книга, която не само спекулира, но информира и задава въпроси.


Представете си, че нещо засегне онези 3.9 % ДНК, които ни правят човешки същества, а не шимпанзета...или просто по някаква причина ние изчезнем. Какво би се случило с градовете, електроцентралите, произведенията на изкуството, мостовете, океаните, животните и т.н.?
Уайзман не само спекулира, но той ни поднася интересна информация. Така например в главата, в която разглежда живота в условия на радиация и как тя променя пагубно нашето ДНК, той накратко и просто ни обяснява какво представляват атомните електроцентрали, как работят, какви опасности крият, какво ще се случи с тях и т.н., ако ние изчезнем.
Поради многото информация книгата е трудоемка за четене, но аз си я четях от време на време, подбирайки най-интересните  за мен глави. Определено е интересна и интелигентно написана.

След излизането на книгата се появиха множество научно-популярни филми, при това добре направени , като един от тях - "Aftermath - Population Zero" може да бъде изгледан директно от youtube:


Лично аз ви препоръчвам друг филм по същата тема - "Life after People", който може да си изтеглите от колибка със субтитри. Има даже цял сериал със същото име.

Като заговорихме за научно-популярни филми, правени по книги на знаменити автори, ето ви един кратък списък със съответните връзки за теглене. Разбира се книгите са далеч по-добри, но и филмите си ги бива:


* Джаред Даймънд "Пушки, микроби и стомана" (колибка 123)
* Ричард Докинс - "Делюзията Бог" (колибка 12)
* Ричард Докинс - "Най-великото шоу на Земята" (колибка - субс)
По същата тема: Was Darwin Wrong subs
* Ричард Докинс - "Себичният ген" (колибка
* Стивън Хокинг - "Кратка история на времето" (замунда) (колибка-субс)
* Стивън Хокинг - "Великият дизайн" (youtube)
* Брайън Грийн - "Елегантната вселена" (замунда)(колибка 123; субс 123)
* Карл Сейгън - "Космос" (замунда 123 )
* Нейоми Клайн - Шоковата доктрина (замунда) (колибка-субс)
* Марио Ливио - Математик ли е Бог, подобно:
"История на математиката" (замунда, колибка - 1,2,3,4субс1субс2субс3субс4)

.
.
Линковете си ги пазех за специален случай, сега обединих в една публикация толкова много неща :)
.

13 коментара:

  1. Вместо да спи, глей го какви работи пише посред нощ :D:P

    ОтговорИзтриване
  2. А ти защо не спиш? :р
    А през нощта съм много плодотворен :р
    :)))

    ОтговорИзтриване
  3. :)))Нали знаеш приказката за краставИте магарета....;):D

    ОтговорИзтриване
  4. Мо, голяма си гад. Имам толкова чакащи книги, а ти напраска тука известно количество и бас държа, че сега си седиш и се кефиш на чуждите страдания (коремобол от любопитство):P

    ОтговорИзтриване
  5. Ламоте, я ми препоръчай някоя книга за астроЛОГията, като си толкова навътре! :P

    ОтговорИзтриване
  6. Ностро, вчера си четох хороскопа, там пишеше да не пиша в блога в 2 през нощта, а да гледам порно. Защо ли не го послушах ? :р

    Зори, ама аз съм сложил линкове за филми, тях може да ги изгледа само за 1-2 часа единия. Иначе си права, кефя се на твоите страдания :р Шегувам се де, нали няма да наемеш килър? :р

    Онди, честно не я знам, но се досещам за смисъла :)) ние сме добри магаренца :р :))

    ОтговорИзтриване
  7. Кви са тия пушки с микроби?
    Ще ме откажеш от оръжията, ей! :))

    ОтговорИзтриване
  8. Браво, Мо, че селектираш така отговорно информация :)трудолюбива пчеличка си :*

    (Гледала съм ги всичките филми, но книгата не съм чела)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ... се присетих нещо, та се върнах...

      то, че около 4% са се появили нови информационни съставки в инструкциите на геномнаната ни готварска книга, дето да ни правят качествено различни от биологичните ни животински роднини, някак се приема за очаквано, в контекста на това, че количествените натрупвания водят до качествени изменения... /малки капчици, дето са наклонили везните, ама вълшебни :))))))))/
      пък и имам подозрения, че не са равномерно разпределени тез 4% по всите човешки екземпляри, щото бая хора дефектират :)
      /ето тук, в този форум, к'ви неща виждат очите ми... не е за разправяне, нали ми е по специалността да следя как върви изплискването при хората, та все се намира какво да ме учуди и по-лошо, май няма граници човешката дивотия - процеса на очовечаване на маймуната, при някои екземпляри се е развил по-зле отколкото у Франкещайн/

      за това уважавам графита, скромно и полезно го дава, нищо, че, дето се вика, си е диамант отвсякъде

      Изтриване
  9. Ама Светле , в този форум няма нищо интересно :)
    Много отдавна Томас Винтерберг ги е филмирал тези неща :)
    Festen. Dogme 1
    http://rutor.org/torrent/60212/torzhestvo-dogma-№1_festen-dogme-1-1998-dvdrip

    ОтговорИзтриване
  10. ахахахахах, Светлеееее, как ги намираш такива :)))) "чукам племенницата си болезнено.... хахаха, какви екземпляри има, а и коментарите....нямам думи :)) Все ме развеселяваш с нещо, страшна си :))) Иначе верно си е, на някой ДНК-то никак не им се различава от това на шимпанзетата :))

    Вал, баси какви филми има :))

    ехооо, Ел, ти си имаш достатъчно оръжия :р :))) Как е морето? :)

    ОтговорИзтриване