сряда, 29 август 2012 г.

"Отхвърленото фередже" - Кармен бин Ладен

Доста дълго време се чудех дали да направя ревю на тази книга. Кармен бин Ладен е от персийски произход, отгледана като мюсюлманка, но винаги живяла в светска среда. Израснала в Швейцария, където среща Ислам бен Ладен - братът на печално известния терорист Осама бин Ладен. Първоначално е впечатлена от обноските и държанието на Ислам, омъжва се за него, без да подозира в кой свят ще попадне по-късно. В автобиографичната й книга "Отхвърленото фередже" тя описва този ужасен свят. Свят, който тя, а и ние като светско настроени хора, не може да разберем, а и не ни и трябва. Майка на три дъщери, тя води битка за тях, желаейки те да израснат като свободни и пълноправни личности.
 Реших да пусна няколко цитата, сами си направете изводите:



"Обществото на Саудитска Арабия е средновековно, забулено в мрака на греха и възбраната. Саудитското проявление на исляма - уахабизмът - жестоко и строго налагане на древна обществена система. 

...

Саудитска Арабия е богата, но навярно е най-изостаналата в културно отношение страна в богатия и многолик арабски свят, с най-примитивната и жестока представа за обществени отношения. Единствените признавани ценности са верността и смирението - най-напред към исляма, после към рода.

...

Осама бин Ладен и подобните нему не изникват оформени от пясъците на пустинята. Те се създават. Те са плод на непроницаемо и нетолерантно средновековно общество, затворено за околния свят. Това е общество, в което на половината от населението са ампутирани основните права като хора, а подчинението на строгите правила на исляма е абсолютно. 

...

Независимо от цялата власт, плод на приходите на петрола, саудитците са формирани от омразна, назадничава представа за религия и от обучение, което е развъдник на нетърпимост. Учат ги да ненавиждат всичко чуждо - човек, който не е мюсюлманин, не е нищо. 

Подчинението пред патриарха е безусловно.

...
Страхувам се, че като Осама умре, ще се появят хиляди мъже, които да заемат мястото му. 
...
Всяка подробност от живота е точно дефинирана. Всеки намек за естествено удоволствие или емоция е забранена. Саудитците са непоклатимо убедени в своята правота. Те оглавяват ислямските нации. Родени са в земята на Мека. Бог е избрал техния начин на живот.
...
...в Саудитска Арабия има много голяма злоупотреба с наркотични вещества, както и кръвосмешения. Разпространен е  хомосексуализмът и СПИН-ът. И със сигурност там има повече лицемерие, отколкото в която и да било друга държава, където съм била. На тези неща не се дава гласност, нито се обсъждат открито. За саудитците онова, което е скрито, просто не съществува. 
...
Твърденията ми се базират на наблюдения и личен опит. В трхните очи е невъзможно човек да прекали в религиозността си. Нямат никаква възможност да се развиват като личности.Крайно са разгневени на Запада заради безбройните му изкушения. 
...
Като майка и жена обаче не приемам убежденията и ценностите, които са толкова важна част от него (Ислам). Искам  децата ми да знаят, че дълбоко в сърцето си и в съзнанието си съм уверена, че предавайки им моите ценности, им давам най-скъпия дар - свободата. За мен няма по-голям награда от това да погледна в очите на красивите си дъщери и да кажа: Уафа, Наджия, Нур, свободни сте да живеете както искате и преди всичко сте свободни да бъдете каквито искате." 

Моите уважения към жени като Кармен. Тя не само се е опълчила срещу толкова могъщи финансово хора, но се е преборила за дъщерите й, които са щели да бъдат нищо повече от един добитък за развлечение, щяха да загубят лицето/личността си, същността си, правото на избор,  равноправието си. 

Това на снимката е Уафа, една от дъщерите на Кармен. Можеше и да е някоя от тези вдясно...

Тук говорим за страна, за която почти никой не пише на Запад. ОТ СТРАХ! Западът е прекалено зависим от ресурсите на държава, в която е забранено на жените да карат автомобили, да показват косата си, лицето, и в която ако бъде изнасилена някоя от тях получава наказание, защото жертвата е била сама по улиците... На всичкото отгоре и да добавим жестоките кастрации на гениталите на момичетата. Носят ужасяващи бурки в 40-градусовите жеги.... Някои са толкова радикални, че не дават на бебетата да пият мляко от бутилки с биберон, защото било грехота да лапат гумени неща. Никой не чува за ужасите, които търпи шиитското население в западната и южна част, никой не чува за бунтовете и стачките на някои от хората. Дори феминистките мълчат и си отварят устата само при критики за Иран. Защо ли?
До коа ще продължава това лицемерие, тази едностранна толерантност. В Саудитска Арабия е забранено да се строят друговерски храмове, но пък самите те наливат милиони за стоежа на джамии в Западна Европа. 
  
По-лошото е, че тези уахабитски страни като Катар и Саудитска арабия, с милиардите си, спонсорират и качват ислямистки правителства в съседни нам държави, и налагат нетолерантната си идеология. В момента никой не признава това от страх. Но мен не ме е страх - ДА ГО ДУХАТ те и техните пустинни средновековни закони.

Сами виждате в какво може да се превърне религията. Това не е книга против исляма, самата Кармен е мюсюлманка. А е против радикалните, безумни негови форми. Не че християнството е било различно през Тъмните векове, когато е тероризирало всеки буден ум, но е хубаво хората да се поучат от историята. Моралът се променя. Хората се развиват, развиват и моралната си ценностна система. За съжаление някои използват религиите като политически и древни морални доктрини, и ни връщат хилядолетия назад. Дано не успеят, но докато ги има, изтокът ще е източник на войни, насилие и религиозна нетърпимост. 
.
.

9 коментара:

  1. Светле, и от мен поздрав
    ето ти нещо за медитация :Р
    http://www.youtube.com/watch?v=RF0BzHpQkBQ

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Lammoth! Това трябва да се прочете и да стигне до колкото може повече хора!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво! Чела съм тази книга и ревюто за нея е наистина доста добро.

    ОтговорИзтриване
  4. твоййта кармен малко е преувелиила :)

    ОтговорИзтриване
  5. Обясни на всички какво е "преувличила" и откога ти си станал/а спец по арабските страни

    ОтговорИзтриване
  6. много дълго време живея
    в саудитска арабия

    ОтговорИзтриване
  7. IP адресът ти не е в Саудитска Арабия, а и пишеш като анонимник. Не съм имал посещение от С.Арабия от месеци, хаха. Така че на лъжата им са къси краката. А и в С. Арабия като работиш, ти взимат паспорта. Имам доста братовчеди, които работеха там и слава богу се разкараха от тази говняна държава. И кажи кое не е верно, анонимен, така всеки парцал може да цъфне и да каже, че не е вярно. Всички араби знаем, че не само е вярно, а и затова бежанците не искат да ходят до там

    ОтговорИзтриване
  8. провери си пощата във фейсбук

    ОтговорИзтриване