петък, 28 март 2014 г.

Леонардо Падура - "Човекът, който обичаше кучета"

Леонардо Падура е намерил чудесен начин да опише историята на една злокачествена идеология, чиито метастази са се разнесли из целия свят, разрушавайки самите тъкани на мечтите, на бъдещето и на свободната воля на милиони хора. Разказал ни е историята на трима души, чиято любов към кучетата ги обединява, показвайки остатъка от първородната им доброта, съсипана постепенно от радиоактивните облаци на една тоталитарна машина за контрол.

Историите на Лев Троцки, неговия убиец Рамон Меркадер и един обикновен човечец, кубинец на име Иван Матурел, показват разрушаването на личността в три различни измерения. 

Лев Троцки - Историята на Троцки показва бруталността и подмолния начин по който е действал съветския вожд Сталин и неговите послушници. Подценяван от всички, с много манипулации и подли машинации, Сталин се добира до властта, въпреки предупрежденията на Ленин. Но каква ирония само! Лев Давидович, човекът, създал Червената армия и ръководил Червената революция, един от основоположниците на марксистката теория, се превръща в жертва на същата тази идеология. Троцки осъзнава, че като част от апарата на властта, мачкала своите съперници, той също е допринесъл за убиването на демокрацията, за която по-късно, в опозиция, сам е пледирал. 
Налага му се да играе една велзевулска партия шах на смъртта, в която няма право на ходове, и в която Сталин жестоко елиминира пешка по пешка, фигура по фигура, неговите роднини и последователи, докато той инкогнито бяга в Турция, Норвегия, Франция, Мексико и т.н. 
Сталин е развил този тоталитарен репресивен апарат до съвършенство и успявал да създава измислени врагове, да сее страх, а след това умело е управлявал страха на хората. Такъв враг на народа е бил и Троцки, а по-късно диктаторът хитро се е възползвал от надигането на фашизма, за да се възползва от него и да укрепи собствената си власт, чрез "оправдано" насилие.
Йосиф Висарионович е елиминирал всеки негов политически противник по подъл и безскрупулен начин. Организирал убийството на "любимеца на народа" и негов приближен Сергей Киров, като обвинява за това "троцкистите" Каменев и Зиновиев. Генерал Хенрих Ягóда изпълнявал мокрите поръчки на Сталин, само за да бъде по-късно обвинен в убийството на големия руски писател Максим Горки, в т.нар. "Голяма чистка", в която били осъдени още Бухарин, Християн Раковски и Алексей Риков.
Очевидно е, че такава система може да роди една прогнила социална стълбица, където ум, почтеност и знания отстъпват пред нагаждачеството, шуробаджанащина и лесния достъп до власт и пари. 
Троцки в Мексико среща и прелестната Фрида Кало, с която започва кратък романс (както и със сестра ѝ Кристина),  чийто добродушен наивизъм кара Лев Давидович да си зададе въпроса защо ли му трябва цялата тази истерия по власт и измислени идеологии, и заслужавало ли си е  да даде всички тези жерти, заради което е загубил и семейство, и обич?

Рамон Меркадер - Историята на родения в Барселона Рамон, човекът убил с пикел Троцки, показва на какво е способна демоничната пропагандна машина и как тя превръща един човек в поръчков убиец и чудовище. Рамон е било затворено момче, което обичало да си играе с кучета, уви, под зловредното влияние на неговата алкохолизирана майка Каридад, чиято комплексирана глава била пропита от сталинистките идеи, Рамон поема по един опасен, и очевидно пагубен път. 
Всъщност историята на Меркадер е възможност за писателя да разкаже за крайно интересните и трагични събития, които се случват в Испания по време на гражданската война. По това време иберийската страна е била истински политически мишмаш, в който републиканци, социалисти, анархисти, националисти, метежници и какви ли не, се биели за надмощие.  В този мишмаш Сталин е виждал възможност политически да влезе в сърцето на Европа и започнал да финансира комунистите. Пращал е агенти като Наум Исаакович Ейтингон, представен в книгата като агент Котов, който почва да обучава Меркадер. Младият испанец навлиза в жесток свят, в който губи собствената си самоличност и приема образа на професионален шпионин и убиец. Представена ни е и среща с великия Джордж Оруел, който по това време е в Испания и се бие за ПОУМ, социал-демократическа троицистка организация, виждайки опасността от надигането на фашизма и сталинизма.
Насажданата омраза в Рамон го превръща в жертва, която години след това осъзнава, че е била просто една нищожна пионка, манипулирана от двуличници и страхливци. Затова решава да разкаже историята си на обикновен човечец като Иван Матурел, виждайки наближаващия му край. 

Иван Матурел - Историята на Иван ни показва още една жертва на утопичната идеология - тази на обикновения човек, чиято примка на тоталитаризма е задушавала през целия му кратък и сив живот. Иван е бил талантлив писател, но явно роден в неправилното време и на неправилното място. Заради по-свободолюбивите му писания бива наказан и натирен  в дълбоката провинция. На всичкото отгоре брат му е гей. Започва да пише във ветеринарно издание и да помага във ветеринарна болница, а така се запознава и с бъдещата си скромна и приветлива съпруга Ана, по-точно чрез нейното куче. Живеят в пълна беднотия, но са щастливи заедно. Докато Ана не започва да развива авитаминозен полиневрит, причинен от немотията и кризата в страната.
Гласът на Иван Матурел е гласът на милионите хора от неговото поколение, които преживяха всичко, което им бе натрапено, изстрадаха на гърба безплатния труд, който хвърлиха, животът им премина вярвайки в измислени и наивни лозунги и обещания.
Иван се оставя свободно да се лашка на вълните на скептицизма и на тъгата, дори и след промените, защото светът така и не се превърща в по-добро място - все войни, фундаментализми, празни идеологии.  



От ляво надясно, горедн ред: 1)Мексиканската художничка Фрида Кало, а до нея е Лев Троцки; 2) Популярен колаж, на който Троцки шляпа непослушнички; 3)Йосиф Сталин с писателя Максим Горки, за който се говори, че е бил отровен именно от хора на Сталин, за да бъдат обвинени и преследвани опозицията и сталинските противници 
От ляво на дясно среден ред: 1) Наум Ейтнгон - менторът на Рамон Меркадер; 2) Каридад, комунистически деец и майка на Рамон Меркадер; 3) Самият Рамон Меркадер; 4) Джордж Оруел - още един човек, обичащ кучета. 
От ляво на дясно, долен ред: 1)Християн Раковски, върл троцкист, първи министър председател на Украйна, съден заедно с Ягода и Бухарин в т.нар. "Голяма чистка", племенник на българския революционер Георги Сава Раковски; 2) Николай Бухарин - болшевик, сподвижник на Троцки и Ленин,съставител на т.нар. Сталинска конституция, но по-късно разстрелян по заповед на Сталин. 3) Хенрих Ягода - ръководител на репресивните тайни служби (НКВД), по-късно елиминиран от Сталин; 4) Пикелът, с който Рамон Меркадер е ударил в главата Троцки.
 

"Човекът, който обича кучетата" не е просто новелизирана история за комунистическата мелница на празни надежди. Тя е предупреждение, червена аларма за всяка идеология, подчинена на нетърпящия възражение догматизъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар