петък, 21 август 2015 г.

Финландия: "Никога преди залез" - Йохана Синисало

Всяка страна си има свое лице в литературата, което вероятно отговаря на географски, политически и исторически характеристики. Финландия стои някъде там в единия ъгъл на Европа, с нейния суров климат, прекрасна природа и народ, който хем е на скандинавския полуостров, хем граничи с Русия, част от Европа е, но винаги се стреми към строга индивидуалност.

Ако се върнем към литературата, независимо дали ще посегнете към добре познатите приказни истории на Туве Янсон,  или към романите на класика Арто Паасалина, или към съвременните странни птици Йохана Синисало и Лена Крун, вероятно с една дума може да опишете чувството от тази среща. На английски тази дума е точно "weird", което на български може да го преведем като странен, смахнат, а може би най-добре ще звучи "изчанчен". Финландците с това са известни - с weird fiction-a си, или с изчанчената си литература, която може да ви притесни, шокира, хареса, отврати, разочарова, но със сигурност ще ви накара да я отличавате от всичко останало, което сте чели.



"Никога преди залез" е толкова финландска книга. В нея са преплетени в едно митология и урбанистичен реализъм - подход, подчертаващ темите-табу, които всеки се притеснява да зачопли, поради една или друга причина. Главният герой Микаел, представен още като Ангела, намира трол, тероризиран от младежи, и го прибира у дома. Микаел е също така и хомосексуалист, което не пречи да е талантлив професионалист с чудесни чисто човешки качества. Йохана Синисало вкарва още един комплексен образ - този на филипинката Паломита. Ако сте посещавали скандинавските страни, вероятно ще забележите доста югоизточни азиатки, женени за шведи, финландци и т.н. Това е един интересен феномен, което може да се дължи или на прекалената еманципираност на европейската жена и отказа й да се превъплати в домакиня и детегледачка, или на по-тъмни черти от мъжката природа. Синисало е избрала да засегне по-притеснителното: Паломита е непълнолетно момиче, продадена от семейството си като секс-кукла на невротичен социопат, който я превръща в затворничка.

В един момент имаш чувството, че Паломита и Микаел са митологични същества, и те също като малкото тролче са пренебрегнати от обществото, сякаш са просто мит, който не съществува, а заедно с тях - и проблемите не съществуват. От Микаел се възползват много хора, както и в професионален, така и в личен план. За да оцелее Микаел явно трябва да избяга от реалността...или пък да покаже тролски нрав.

Интересна е и структурата на романа. Синисало представя историята от гледната точка на всеки един от главните герои, показвайки начинът им на мислене. Както споменах, Синисало е типичен представител на weird-литературата. Книгите й или ще ви накарат да се погнусите, или ще ви заинтригуват по свой начин

Няма коментари:

Публикуване на коментар